Схема проїзду
Новини
  • 26.03 2022
    Загальноміський суботник

    Працівники нашого закладу взяли активну участь у загальноміському суботнику , прибирали територію закладу, висаджували квіти, обрізали дерева, перекопували...

Архів новин

Організація харчування

Організація харчування дітей у закладі

Одним із ключових нормативних актів, що дав старт реформі системи харчування в дитячих організованих колективах на законодавчому рівні, стала постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (далі – Постанова 305), яка набула чинності з дня її опублікування, крім абзацу другого пункту 1 та пункту 2 цієї постанови, пунктів 1-3, 8-54 Порядку, затвердженого цією постановою, які набули чинності з 1 вересня 2021 року.

В Україні презентувати 4-тижневе меню для дошкільників, яке підготувала робоча група на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами, до складу якої увійшли представники ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти», Національного університету харчових технологій, Київського кооперативного інституту бізнесу і права, управлінь та департаментів освіти Вінницької, Кам’янської, Новоград-Волинської, Житомирської, Чернівецької міських рад, Покровської районної ради в м. Кривий Ріг, завідувачки та медичні сестри закладів дошкільної освіти міст Вінниця, Бровари, Житомир, Запоріжжя, Суми, Ковель, Мирноград та селища Бородянка, МОН та МОЗ.

У розробленому меню налічується 160 страв, які будуть використовуватися залежно від кратності харчування в закладі. Раціон дітей став більш збалансованим і різноманітним.

У меню з’явилися традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, збільшено кількість фруктів та м’яса в раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки. У техкартках наведені всі необхідні розрахунки (маса брутто/нетто, енергетична цінність продуктів/страв тощо), процеси приготування та температурні режими.

Повноцінне та якісне харчування дітей є невід’ємною складовою частиною зміцнення їхнього здоров’я.

Меню-розклад складається окремо для двох вікових груп – дітей віком від 2 до 4-х років та дітей віком від 4-х до 6 (7) років відповідно до затверджених норм харчування.

29400 html_20c0a9fa

ПРО КУЛЬТУРУ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ 

Що таке здорове харчування? Це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Змінити раціон за один день неможливо: головне послідовно йти до мети — тоді здорове харчування стане для вас природним.

Починайте з невеликих кроків:

  • поступово додавайте у щоденний раціон салати (із сирих різнокольорових овочів);
  • використовуйте оливкову олію для приготування їжі;
  • включіть до раціону здорові перекуси із сухофруктів, горіхів, яблук, ягід;
  • снідайте нежирним супом, салатом або кашею;
  • їжте 4-5 разів на день плюс 2 перекуси, їжте повільно, ретельно пережовуйте;
  • їсти бажано в один і той самий час, але не пізніше ніж за три години до сну;
  • замініть інгредієнти страв на менш калорійні — майонез на йогурт, цукор на мед, цукерки на сухофрукти тощо.

Поступово ваше харчування стане здоровішим та смачнішим.

Бережімо себе і харчуймося правильно!

ЧОМУ СІМЕЙНІ ТРАДИЦІЇ ВАЖЛИВІ ДЛЯ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ

Харчові звички формуються насамперед у родині. Дитина може звикнути їсти похапцем, невпорядковано, за переглядом мульфільмів чи комп’ютерними іграми, якщо так заведено в сім’ї. Або ж навпаки — призвичаїтись до спільного приготування їжі та сімейних трапез, які формують особливий зв’язок. Дорослі можуть на це вплинути за допомогою правил, що стають традицією. 

Хоча б кілька разів на тиждень їжте разом. Якщо можна, хоча б раз на день сідайте за стіл усією сім’єю. Спільна вечеря — нагода обговорити важливі для всіх теми, розповісти про справи, дізнатись більше один про одного. Розмова за вечерею знижує рівень стресу, покращує настрій, підвищує самооцінку. 

Намагайтесь сідати за стіл приблизно в один і той самий час. Режим харчування — одна з головних здорових звичок, і якщо його дотримується вся родина, дитина долучиться. 

Відкладіть на час їди мобільні телефони, вимкніть телевізор. Пам’ятайте, що діти ростуть дуже швидко. Нехай спогади про затишні сімейні вечори або сніданки зігрівають їх у дорослому житті. 

Пропонуйте дитині стільки їжі, скільки вона може з’їсти, й не більше; нехай краще попросить добавки, якщо схоче. Дітям потрібно менше їжі, ніж дорослим; не змушуйте доїдати, якщо дитина не хоче. 

Не використовуйте їжу як нагороду чи хабар — ця практика заважає дитині сформувати здорові стосунки з їжею. 

Якщо ваша родина має улюблену страву, можна раз на тиждень готувати її — нехай у вас з’явиться День млинців, День курячого бульйону чи День вареної картоплі з оселедцем. Головне, щоб ця страва приносила радість вам усім. 

Дітей варто залучати до приготування їжі, а особливо святкових страв. Зробити ці страви здоровішими й кориснішими може бути цікавим завданням для вас, ваших дітей, а можливо, й дідусів із бабусями (якщо вони далеко — долучіть їх онлайн-зв’язком). 

ЯК СКЛАСТИ ОПТИМАЛЬНИЙ ДИТЯЧИЙ РАЦІОН

Дитина в різному віці неоднаково ставиться до їжі. То охоче куштує щось нове, то стає перебірливою та вимогливою. Тому, складаючи раціон, перш за все, звісно, потрібно враховувати смаки та вподобання дитини. Але варто також врахувати ті продукти, які обов’язково мають бути в раціоні дитини. А також допоможуть такі поради: 

  • Давайте якомога більше овочів і фруктів — п’ять разів на день (три основні прийоми їжі та два перекуси) або частіше. Й не забувайте про ягоди. Зверніть увагу: що більше дитина їсть солодкого та продуктів із доданим цукром, то менше їй зазвичай хочеться корисних овочів і фруктів. 
  • Давайте більше каш — ними можна також замінити солодощі. Зернових — каш, хліба, хлібців і макаронів — варто давати дві-три порції на день. А ось картоплю пропонуйте не частіше двох-трьох разів на тиждень. 
  • Молочні продукти — важливе джерело кальцію. Їх варто давати двічі-тричі на день: молоко, несолодкий йогурт, кефір, ряжанку. 
  • Білкових продуктів — м’яса, риби, яєць чи бобових — у раціоні дитини має бути ті ж дві-три порції на день. Якщо дитина відмовляється від м’яса, можна давати більше риби, яєць чи квасолі. 
  • Жири в невеликих кількостях потрібні організму. Використовуйте нерафіновані рослинні олії в салатах, рафіновану соняшникову олію в борщі, вершкове чи кокосове масло у млинцях. 
  • Не зловживайте сіллю. Її дитині потрібно споживати не більше чотирьох-п’яти грамів на день. Не залишайте на столі сільничку та поступово зменшуйте кількість солі, доданої до страв. Краще використовувати йодовану сіль.

І не забувайте, що ваша поведінка — взірець для дитини. Якщо вона бачитиме, що батьки постійно п’ють кефір, то рано чи пізно захоче його скуштувати.