Схема проїзду
Новини
  • 26.06 2019
    «Summer kids fest»

    При центрі розвитку дитини в Херсонському ясла-садку компенсуючого типу №60 з 1 по 27 червня  2019 року працював літній оздоровчий білінгвальний англомовний...

Архів новин

Харчування

Організація харчування дітей у закладі

Повноцінне та якісне харчування дітей є невід’ємною складовою частиною зміцнення їхнього здоров’я.

Велика увага в закладі приділяється питанням організації харчування дітей, виконанню санітарних та гігієнічних норм щодо прийому продуктів харчування і технології приготування страв.

Робота з організації харчування дітей в заклад здійснюється згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» №1591 від 22.11.2004 р., наказу «Про затвердження змін до інструкції харчування дітей у ДНЗ».

Харчуються в закладі здійснюється за рахунок бюджетних та батьківських коштів. У закладі трьох разовий режим харчування. У літній оздоровчій період – додатковий ІІ сніданок (сік, фрукти). Наявний графік видачі їжі, графік видачі питної води, дотримується режим харчування. Примірки двотижневе меню складається на зимово-весняний і літньо-осінній період року, яке погоджується з Держпродпоживслужбою в Херсонській області та затверджується керівником закладу.

Меню-розклад складається окремо для двох вікових груп – дітей віком до 3-х років та дітей віком від 3-х до 6 (7) років відповідно до затверджених норм харчування.

29400 html_20c0a9fa

Пам’ятка для батьків.

Режим харчування дитини вдома

Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

Привчайте дитину:

- перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;

- під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;

- після прийому їжі користуватися серветкою.

Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у закладі дошкільної освіти, та часи прийому їжі.

Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі, навчайте підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.

Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі:

- привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо);

- виховувати слухняність, пошану до дорослих;

- заохочувати висловлювати прохання;

- навчати словам ввічливості.

Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.

Формування культури трапези

До 2-3 років у дитини з'являються всі молочні зуби, і вона може і повинна добре освоїти і закріпити навичку жування. ЇЇ організму потрібні тільки доброякісні продукти, кулінарна обробка повинна бути незначною.

Дуже важливий правильний підбір продуктів, що містить білок, солі кальцію, фосфору, фтору, вітаміни А, Д. Корисні щільні продукти, в яких багато клітковини, наприклад, сира морква, яблука, шматочки свіжої капусти.

У кожної дитини є свої звички і вам доведеться рахуватися з ними. Часто діти відмовляються їсти нелюбиму або незнайому їжу. Тут варто піти на компроміс:

- Можна зменшити порцію, прибравши частину гарніру;

- Нарізати бутерброд чи яблуко на кілька частин;

- Попросити малюка тільки спробувати блюдо;

- Замаскувати незнайому їжу вже знайомою.

На що потрібно звертати увагу під час їжі:

1. Послідовність страв повинна бути постійною.

2. Страва не повинна бути ні занадто гарячою, ні холодною.

3. Корисно класти їжу в рот невеликими шматочками, добре пережовувати.

4. Рот і руки витирати паперовою серветкою.